Facebook reklamı; marka bilincini yükseltmek, müşteri sadakatini sağlamak, web sitesi trafiğini arttırmak ve işletme için potansiyel müşteriler yaratmak için kullanılabilecek bir reklam tipidir. Yaygın olarak kullanılan ve verimli bir dijital pazarlama yöntemi olan Facebook reklamları doğru hedeflemeler yapılması durumunda size önemli geri dönüşler sağlar.

Facebook reklamı hizmetlerimiz:

STRATEJİ OLUŞTURMA

  • Kampanya hedeflerinin belirlenmesi
  • Hedef kitle incelemesi
  • Rakip reklamlarının incelenmesi
  • Reklam tiplerinin belirlenmesi
  • Kampanya bütçesinin belirlenmesi

KAMPANYA HAZIRLIĞI

  • Temel hedef kitlelerin oluşturulması
  • Benzer hedef kitlelerin oluşturulması
  • Facebook’a özel reklam kitlelerinin oluşturulması
  • Sosyal medya piksellerinin kurulumu ve kontrol edilmesi
  • Ürün akışı dosyasının kurulumu ve kontrol edilmesi
  • Reklam gruplarının belirlenmesi

REKLAM OLUŞTURMA

  • Reklam metinlerinin hazırlanması
  • Reklam görsellerinin hazırlanması
  • Eylem çağrı metinlerinin hazırlanması
  • A/B test versiyonlarının oluşturulması
  • Reklam yayınının yapılması

REKLAM YÖNETİMİ

  • Performans takibi
  • CPC, CTR analizi
  • Reklam değerlendirmesi
  • A/B testlerinin incelemesi

TANIŞALIM

Facebook reklamı yaparken doğru hedeflemeler ile dijital pazarlama bütçenizi daha verimli kullanmak ve hedef dönüşüm oranlarınızı arttırmak için bizimle iletişime geçin. Tanışma toplantısında, dilerseniz, güncel kampanyalarınızın verimini birlikte değerlendirelim.

Dijital pazarlama tanıtımlarınız için en fazla kitleye sahip olan sosyal medya platformunu seçtiyseniz, Facebook reklamı ile ilgili tüm detayları bilmeniz gerekir. Bu yazımızda sizlere, Facebook reklamı için hedefleme nasıl yapılır sorusunun yanıtını vereceğiz. Ayrıca; ‘Facebook reklamı için hedef kitle nasıl belirlenir?’ ve ‘Facebook reklamı ile ilgili hedefleme seçenekleri nelerdir?’ gibi aklınıza takılan ve bir reklamveren olarak cevaplarını mutlaka bilmeniz gereken bir çok sorunun yanıtlarını da, sizlerle paylaşacağız.

E-ticaret siteniz üzerinden yaptığınız satışları arttırmak için; öncelikle sitenize daha çok trafik çekmeli ve sitenizi ziyaret eden kişilerin, satışı tamamlayacak veya ürününüze gerçekten ilgi gösterecek doğru kişiler olmasını sağlamalısınız. Trafiği ve ona bağlı olarak satışı arttırmanın en kolay yolu; hedef kitlenizin yoğun olarak bulunduğu platformlarda reklam vermek, en zor kısmı ise doğru hedefleme yapmaktır. Doğru hedefleme yapabilmek için ise; sadece potansiyel veya var olan müşteri profilinizi iyi tanımanız yeterli değildir. Ürün ve hizmetlerinizle ilgilenen müşterilere, nasıl ulaşacağınızı da bilmelisiniz. Tanıtım yapacağınız platformdaki hedefleme ayarlarını bilmek bu konuda size yardımcı olacak, sorununuzu çözecek ve reklam bütçenizi azaltırken yaptığınız tanıtımlardan en yüksek verimi almanızı sağlayacaktır.

Doğru Hedef Kitle Nasıl Seçilir?

Doğru hedef kitleyi belirleyebilmek için öncelikle Facebook reklamı ile ne amaçladığınızı net olarak biliyor olmanız gerekmektedir. 1 sene önce sizden alışveriş yapmış ama uzun zamandır sitenizi ziyaret etmemiş müşterilerinize mi ulaşmak istiyorsunuz? Ya da, geçen ay içinde bir ürününüzü satın almış olan müşterilerinize, şimdi çapraz satış yaparak tamamlayıcı ürünlerle ilgili bir fırsat sunmak mı istiyorsunuz? Belki de amacınız; daha önce sizi hiç duymamış olan ve Facebook reklamı ile ulaşabileceğiniz yüksek hacimli bir kitleyi, potansiyel müşterilerinizin arasına katmaktır.

Amaçlar; işletmelere ya da içinde bulunulan döneme göre farklılık gösterse de Facebook reklamları bu amaçların hepsine uygun seçenekler sunmaktadır. Siz yeter ki tanıtımınızın sonunda, ulaşmak istediğiniz hedefi yani amacınızı belirleyin.

Reklamın amacı belirlendikten sonra, yapılması gereken ilk iş hedeflemenin yapılmasıdır. Kimi reklamveren önceliği reklam metnini hazırlamak olarak görse de biz Poligon Interactive olarak tecrübelerimizle biliyoruz ki, hedef kitle belirlendikten sonra o kitleye hitap edecek bir içeriğin üretilmesi reklam verimlerini arttırmaktadır.

O halde hedeflemeyi nasıl ve neye göre yapacağımıza bakalım…

Facebook Reklamı İle Önemsediğiniz Hedef Kitleye Kolayca Erişin

Facebook’un reklam hedefleme seçenekleri, tanıtımını yapmak istediğiniz şeylerle (işletmenizle, herhangi bir ürününüzle ya da indirim fırsatlarınızla) ilgilenme olasılığı yüksek olan kişilerden, hedef kitleler oluşturmanıza olanak sağlar. İşletmenizin büyük veya küçük bir işletme olması önemli değildir, her amacınıza uygun reklam tipleri ve hedefleme seçenekleri ile tanıtımınızı yapmanız olasıdır.

Facebook’un reklam hedefleme seçeneklerinden hangisini kullanacağınıza karar verebilmeniz için kaç kişiye erişmek istediğinize ve reklamlarınız aracılığıyla ne başarmak istediğinize dair bir amacınızın olması, hedef kitlenizi oluşturmaya başlamadan önce karar vermeniz ve belirlemeniz gereken en önemli şeydir.

Dar Bir Hedef Kitle Oluşturma

Özel ve az sayıda üretilen bir ürün için reklam vermek isteyebilirsiniz. Küçük ve belirli bir kişi grubunu hedefleyerek, reklam metnini ve görsellerini o hedef kitlenin ilgisini çekecek şekilde düzenleyebilirsiniz.

Geniş Bir Hedef Kitle Oluşturma

Reklamınız genel olarak marka bilinirliği amaçlı ya da kısa sürede satılmasını istediğiniz bir ürünle ilgili olabilir. Ürününüz; herkes tarafından kullanılabilecek bir ürün ise ve herkes tarafından kolay satın alınabilecek bir bedelle satışa sunulduysa daha geniş bir kişi grubunu hedefleyebilirsiniz.

Hedef Kitle Büyüklüğünün Bir Önemi Var Mıdır?

Hedef kitleniz çok az kişiden oluşuyorsa, reklamınız beklenen ölçüde yüksek performans göstermeyebilir. Reklamı gören kişilerin hepsinin aynı anda amacınıza uygun hareket etmeyeceğini yani reklamın gösterildiği herkesin; ürünü satın almayacağını, istediğiniz bağlantıya tıklamayacağını, okutmak istediğiniz yazıyı okumayacağını ya da doldurtmak istediğiniz formu doldurmayacağını göz önünde bulundurarak hedef kitlenizi en az birkaç bin kişi olarak ayarlayın.

Hedef kitleniz çok fazla kişiden oluşuyorsa, bu kez de istediğiniz kadar verim alamayabilirsiniz. Hedef kitlenizdeki kişiler reklamınızı görmeye uygun kişiler olsa bile, kaç kişiye erişeceğinizi sadece bütçeniz belirler. Bütçeniz, hedef kitlenize oranla düşük kalabilir. Çok büyük hedef kitleli reklamlarınızın performansı, daha yüksek bir bütçe ile benzer bir hedef kitleyi hedefleyen rakip bir reklamverenin performansı altında kalabilir.

Reklamlarınızı oluştururken, belirlediğiniz hedeflemeniz ile eşleşen tahmini kişi sayısını, reklam panelinden görebilir ve ayarlamaları kolayca yapabilirsiniz.

Hedefleme Hakkında Temel Bilgiler

Facebook reklamı için yapılan en temel hedeflemeler için uygulayabileceğiniz seçimler arasında; konum, yaş ve cinsiyet bulunur. Temel hedefleme, reklam verenlerin hedef kitlesi hakkında düşünmesi ve belirlemesi gereken ilk ayrıntılardır.

Konum Hedeflemesi

Kişileri, o anda bulundukları yere veya yaşadıkları bölgelere göre hedefleyebilirsiniz. Reklamlarınızda ayrıca işletmenize belli bir uzaklıkta yer alan kişileri de hedef kitle olarak seçebilirsiniz.

  • Yerel işletmeler için konum hedeflemesi, ulaşılmak istenen en önemli müşterilerin işletmeye yakın bölgelerde olmaları durumunda iyi bir seçenek olabilir.
  • Yerel olmayan, sadece internette faaliyet gösteren işletmeler içinse; bu hedefleme birden fazla konumu seçmek, müşteriler nerede olurlarsa olsunlar, onlara ulaşmak ve etkileşim başlatmak için yardımcı olabilir.

Yaş Hedeflemesi

Facebook reklamı için hedeflenen en küçük yaş, 13 olarak belirlenmiştir. Belirleyebileceğiniz hedef kitle içinse en yüksek yaş sınırı yoktur. 65+ seçerek Facebook kullanan en yaşlı kişiye bile ulaşmanız mümkündür. Bir Facebook reklamı için 13 – 65+ arasında genel bir seçim yapmak aslında yaş hedeflemesi yapılmadığı anlamına gelir.

Cinsiyet Hedeflemesi

Reklamlarınız ile sadece erkeklere veya sadece kadınlara ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu durumlarda cinsiyet hedeflemesini kullanmanız verimin artmasını sağlar. Ancak Facebook’ta cinsiyet belirtmemiş profillerin varlığını da unutmayın ve bu kişileri de dahil etmek istediğiniz hedeflemeleriniz için  tüm cinsiyetleri seçin.

Alakalı Hedef Kitleler Oluşturma

Belirlediğiniz bütçenin düşük olması durumunda, Facebook reklamlarınızda ilgi alanları, davranışlar ve demografik bilgiler seçeneklerini hedeflemelerinize ekleyerek daha alakalı bir hedef kitleye bu bütçe dahilinde erişebilirsiniz.

İlgi Alanları

Hedef kitlenize ilgilendikleri şeylere göre erişmek istiyorsanız, hedefleme sırasında bir ya da birden fazla ilgi alanı seçebilir ya da tamamen ilgisiz olduğunu düşündüğünüz ilgi alanına sahip kişileri hariç tutabilirsiniz.

Demografik Bilgiler

Facebook kullanıcılarını; gittikleri okullar, medeni durumları, yakın zamanda yaşadıkları önemli gelişmeler ( yeni bir ilişkiye, yeni bir işe ya da okula başlayan, yeni nişanlanan, doğum günü yaklaşan) gibi kriterlere göre hedefleyebilirsiniz.

Davranışlar

Facebook reklamı ile kullanıcılarınıza alışveriş davranışları, cihaz kullanımı gibi kriterlere göre erişebilirsiniz. Örneğin sadece mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapan bir kitleyi seçmek isteyebilirsiniz. Üstelik bu cihazın markasını belirlemeniz bile bu hedefleme ile mümkün.

Bağlantılar

Daha önce sizinle bir şekilde iletişime geçmiş, Facebook sayfanızla, uygulamanızla veya etkinliğinizle bağlantı kurmuş kişileri hedefleyebilirsiniz. Özellikle sayfa beğenenlerinin sayısını arttırmak isteyen işletmeler, daha önce bir yayınınızı beğenmiş, videonuzu izlemiş ya da özel mesaj yolu ile size ulaşmış ama sayfanızı takip etmeyen kişilere bu hedefleme ile ulaşabilirsiniz. Bu hedefleme sırasında Facebook sayfanızı daha önce beğenmiş olan kişileri hariç tutarak, hedef kitlenizi daraltmanızı öneririz.

Reklamlara Yönelik Hedef Kitle Seçenekleri

Facebook reklamı için hedef kitle belirlemenin nasıl yapılacağını yazımızın bu bölümüne kadar, ana başlıkları ile anlattık. Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim ve Facebook reklamından en yüksek verimi alabileceğiniz hedeflemelere göz atalım.

Hedef kitle belirleme, ‘Reklam Seti’ oluşturma aşamasında yapılır. Reklam seti için hedef kitle seçerken ya yeni bir hedef kitle oluşturur ya da var olan denenmiş bir hedef kitleyi kullanabilirsiniz.

Yeni Hedef Kitle Oluşturma

Reklam seti oluştururken “Hedef Kitle” kısmında sunulan yeni hedef kitle oluşturma seçenekleri şunlardır;

1. Özel Hedef Kitleler

Özel Hedef Kitleler, müşterileriniz ile daha önce kurduğunuz iletişimler sırasında elde ettiğiniz verilerle oluşturulur. Bunlar sizin sağladığınız bilgilerdir. Özel Hedef Kitle oluştururken Facebook ürünlerinden sağlanan bilgileri veya zaten tanıdığınız kişilerden oluşan hedef kitleleri de seçebilirsiniz. Müşteri dosyalarınız, Facebook pikselleri, Mobil uygulamanızı kullananlar ve Facebook’taki sayfanızla etkileşime girenler, Özel Hedef Kitlelerinizi oluştururken kullanabileceğiniz hedeflemelerdir.

Müşteri Dosyalarınız İle Nasıl Hedefleme Yapabilirsiniz?

Müşteri listesinden Özel Hedef Kitle, mevcut müşterilerinizden oluşturabileceğiniz bir özel hedef kitle türüdür. Müşteri dosyanızı uygun formatta hazırlayarak Facebook’a yükleyebilir ve reklamlarınızda bu hedeflemeyi kullanabilirsiniz. Müşterilerinizin bilgileri, Hash yöntemiyle şifrelenir, kopyalayıp yapıştırma veya içe aktarma yöntemi ile Facebook’a yüklenir ve Facebook tarafından saklanır. Reklamlarınızda bu hedeflemeyi kullanmak istediğinizde yine şifreli olarak Facebook datası ile eşleştirilerek hedefleme  gerçekleştirilir.

Facebook Pikselleri Nedir?

Başlı başına bir yazı olabilecek kadar detaylı bir konu olsa da Facebook pikseli için en basit anlatımıyla reklamlarınızın etkinliğini ölçmenize yardımcı olan bir analiz aracıdır diyebiliriz. Facebook pikselini, insanların internet sitenizde gerçekleştirdiği eylemleri anlamak ve sizin için önemli olan hedef kitlelere erişmek için kullanabilirsiniz. Facebook pikseli, aslında internet sitenize yönelik bir JavaScript kodu parçasıdır ve reklam kampanyalarınızın başarısı hakkında bilgi ya da daha etkili reklamlar yapabilmeniz için size ipuçları verir. Daha etkili Facebook reklam kampanyaları gerçekleştirmek için kişilerin internet sitenizde yaptıkları eylemleri takip etmeniz gereklidir ve bu takibi sizin için Facebook pikseli yapar.

Mobil Reklam Kimlikleri Özel Hedef Kitlelere Nasıl Uygulanır?

Mobil reklam kimlikleri; mobil uygulama geliştiricilerinin, söz konusu olan mobil uygulamayı kullananları tanımlamak için kullandıkları yöntemlerdir.

Facebook’un Özel Hedef Kitlelerle desteklediği üç tür mobil reklamveren kimlik türü vardır.

  • Apple Reklam Kimliği (IDFA): Apple’ın reklamlar çerçevesinde sağladığı bir reklam kimliği,
  • Android Reklam Kimliği: Google’ın Android kapsamında sağladığı bir reklam kimliği,
  • Facebook Uygulama Kullanıcı Kimlikleri: Facebook SDK’sı aracılığıyla çekilebilen ve uygulamayı kullanan kişilere ilişkin kimlikler.

Mobil reklam kimliklerini Özel Hedef Kitleler ile uygulamaya almak ve reklam vermek istiyorsanız, öncelikle mobil uygulamanızın güncelliği, sorunsuz çalışıyor olması ve kullanıcıların memnuniyeti hakkında emin olmanızı tavsiye ederiz.

Mobil kimlikler ne zaman kullanılmalı?

  • Uygulamanızı kullanan kişilere, sitede veya mobilde Facebook reklamlarıyla erişmek istediğinizde,
  • Satın alma, sepete ekleme gibi uygulamanızda belirli bir eylemde bulunan kişilere, belirli bir mesajla erişmek istediğinizde,
  • Uygulamanız Facebook Girişi kullanmıyorsa ve siz, uygulamanız ile etkileşimde bulunmuş olan kişilere erişmek istiyorsanız.

Mobil Uygulama Kullanıcısından Nasıl Özel Hedef Kitle Oluşturulur?

Özel Hedef Kitle kullanmaya başlayabilmek için;

  1. Uygulamanızın insanlar tarafından indirilmiş ve kullanılıyor olmasını sağlayın.
  2. Mobil uygulama kullanıcılarınıza erişmek için olaylar oluşturun.
  3. Özel hedef kitlenizi oluşturun.
  4. Mobil uygulamaya özel, etkileşim reklamlarını yayına alın.
Facebook’taki Sayfanızla Etkileşime Girenler Nasıl Hedeflenir?

Etkileşim Özel Hedef Kitlesi, Facebook’ta yayınladığınız herhangi bir içeriklerinizle etkileşim kuran kişilerden oluşan bir Özel Hedef Kitledir. “Etkileşim”, insanların sizin yayınlarınıza zaman ayırarak videolarınızı izlemesi, potansiyel müşteri formunuzu doldurması ya da Kanvas tipi yayınınızı açması gibi eylemleri ifade eder.

Etkileşim Özel Hedef Kitlelerini kullanmak ise; reklamlarınızda bu eylemlerde bulunan kişileri belirlemeniz ve yeniden hedeflemeniz demektir. Ayrıca bu eylemleri yapan kişilerden oluşturduğunuz hedef kitleyi, Benzer Hedef Kitle kaynağı olarak kullanıp Facebook içeriklerinizle etkileşimde bulunan kişilerin davranışlarına benzer davranışlar gösteren yeni kişiler de bulabilir, bu hedef kitle üzerinden marka bilinirliği ve sayfa beğeni sayısında artış sağlayabilirsiniz.

Etkileşim Özel Hedef Kitlesi ile verilen reklamlarda; yayınladığınız videonun ne kadarlık bir bölümünün izlendiğini, reklam sonucunda % oranlarla görüntüleyebilirsiniz. Potansiyel müşteri reklamlarında ise kaç kişinin formu açtığı, kaç kişinin doldurmadan ayrıldığını ya da kaç kişinin işlemi tamamlayarak formu eksiksiz doldurduğu bilgilerini alabilirsiniz. Bu bilgiler ışığında gerekiyorsa formunuzun tasarımından, içeriğine kadar değişiklik yaparak formunuzu geliştirebilirsiniz. Kanvas reklamlarının sonucunda ise açanlar ya da hem açıp hem de ilgili bağlantıya tıklayanları sayı olarak kaç kişi olduğunu bilirsiniz.

Hedefleme seçeneklerinde bazı karışıklıklar olmaması için Etkileşim Özel Hedef Kitleleri ile İnternet Sitenizden Özel Hedef Kitleler arasındaki farklara da şimdi değinmek istiyoruz. Bu hedeflemelerin her ikisinde de eylemler ön plandadır. Ancak; ‘Etkileşim Özel Hedef Kitleleri’ Facebook’tan alınan eylemleri, ‘İnternet Sitenizden Özel Hedef Kitleler’ ise adından da anlaşılacağı gibi internet sitenizden alınan eylemleri kullanır. Facebook, reklamlarda internet sitenizden eylemlerin alınıp kullanılması işini de yine piksel aracılığıyla yapar.

Facebook pikseli kullanarak, internet sitenizi ziyaret eden kişileri Facebook’taki insanlarla eşleştiren bir hedefleme seçeneği olan ‘İnternet Sitesi Özel Hedef Kitlesi’, belli bir ürünü ön plana çıkartarak satışını arttırmak istediğiniz durumlarda etkilidir. Daha önce bu ürünün sayfasını ziyaret etmiş ancak satın alma işlemini gerçekleştirmemiş olan kişileri seçip, bu kişilere özel bir kampanya hazırlayarak satın almaya teşvik edebilirsiniz. Bu hedefleme türünde, sitenizi son 30 gün içinde ziyaret etmiş olan herkesi hedeflemeniz de olasıdır.

Her iki hedef kitle için de, etkileşimleriniz için belli bir süre belirlemeniz mümkündür. Siz sadece, reklam verirken kaç gün geriye gitmek istediğinizi işaretlersiniz. Bu hedef kitleler sürekli yenilenen bir yapıya sahiptir. Örneklemek gerekirse; sitenizi son 30 gün içinde ziyaret etmiş olan kişileri hedeflediğinizi varsayalım. Reklamı verdiğiniz günden itibaren geriye doğru 30 gün baz alınır. Ve Facebook belirlediği kişiler içinde 29 gün önce sitenizi ziyaret etmiş birini hedef kitleye ekler. Ancak bu kişi reklamı gördüğü halde yine de sitenize bir ziyarette bulunmadıysa, 30 günlük süre seçtiğiniz için ertesi gün hedef kitleden çıkartılır. Bu tip bir yenilemenin Facebook tarafından yapılıyor olması, size zaman dilimini veya etkileşim türünü değiştirmek istemediğiniz sürece kolaylık sağlar.

Facebook Reklamı İçin ‘Benzer Hedef Kitle’ Oluşturma

Özel Hedef Kitleler’in bir alt grubu da ‘Benzer Hedef Kitleler’dir ve belli bir “kaynak” baz alınarak oluşturulur. Facebook kullanıcıları içinden, belirlediğiniz kaynaktaki kişilere en benzer diğer kişileri bulur ve reklam gösterilir. İşletmenizle ilgilenen insanlara benzedikleri için işletmenizle, ürün ve hizmetlerinizle ilgilenme olasılığı yüksek olan yeni insanlara erişmenin bir diğer yoludur.

Benzer Hedef Kitle oluştururken sizden bir kaynak hedef kitle (piksel verileriniz, mobil uygulama verileriniz gibi.) seçmeniz beklenir ve bu kişilerin demografik bilgileri veya ilgi alanları gibi özellikleri ile eşleşen ortak özellikleri bulunan yeni hedef kişileri Facebook belirler. Son aşamada, seçtiğiniz ülke veya bölgede bulunan benzer kişiler tespit edilir ve reklam sadece o kişilere gösterilir.

Benzer Hedef Kitlenin boyutunu, reklam oluşturma işlemi sırasında doğru belirlemeli ve seçmelisiniz. Küçük hedef kitleler, kaynak hedef kitlenizle daha yakın bir eşleşme sağlamanıza yardımcı olur. Oysa çok büyük bir hedef kitle oluşturmak potansiyel erişiminizi arttırsa da Benzer Hedef Kitle ile kaynak hedef kitle arasındaki benzerlik düzeyini azaltır. Genellikle 1.000 ila 50.000 kişiden oluşan bir kaynak hedef kitle reklamdan beklenen verim için uygundur. Bu hedefleme sırasında sizin belirlediğiniz kaynağın kalitesi de önemlidir. Tüm müşterilerinizden oluşan bir hedefleme yerine, en iyi müşterilerinizden oluşan bir kaynak hedef kitle belirlemeniz reklam verimi ile ilgili daha iyi sonuçlar sağlayacaktır.

Benzer Hedef Kitleler İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Benzer Hedef Kitlenizde, sadece seçtiğiniz ülke veya ülkelerden kişiler bulunabilir.
  • Oluşturduğunuz Benzer Hedef Kitleyi, Facebook’un reklamlarınıza uygulayabilmesi için kaynak hedef kitlenizde tek bir ülkeden en az 100 kişi bulunmalıdır.
  • Kaynağınızda, illa hedeflemek istediğiniz ülkeden veya ülkelerden kişilerin bulunması gerekmez. Mesela, Almanya’dan 20.000 kişilik bir kaynak hedef kitleniz varsa, bunu kullanarak Fransa’daki benzer kişilerden bir Benzer Hedef Kitle oluşturabilir, Fransa’da işinizle ilgili yeni bir pazar oluşturabilirsiniz.
  • Facebook tek bir kaynak hedef kitleden en fazla 500 adet Benzer Hedef Kitle oluşturulmasına izin verir.
  • Facebook, tek bir reklam setinde aynı anda birden fazla Benzer Hedef Kitle kullanımına izin verir ve reklam seti çalışırken seçilen Benzer Hedef Kitlelerden herhangi birinde bulunan kişileri hedeflemez.
  • Kaynak hedef kitleniz olarak bir Facebook pikseli kullanmadığınız sürece, kaynak hedef kitlenizdeki kişiler Benzer Hedef Kitlenizin dışında tutulur.

2. Konum Hedeflemeleri

Herhangi bir amaç için verdiğiniz Facebook reklamı için belirli konumlardaki kişileri hedeflemek isteyebilirsiniz. Örneğin; İstanbul’da bulunan bir pastane zincirine sahip olabilirsiniz. Sadece İstanbul il sınırları içinde servis yapabilen bu gibi bir işletmeye sahipseniz reklamlarınız için konum hedeflemesi yapmanız ilk şarttır. Konum hedeflemelerinde ülke, eyalet, il, şehir, seçim bölgesi, posta kodu gibi seçenekleri kullanarak hedeflediğiniz kişilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca reklam verme amaçlarının büyük bölümü ile dünya çapında, belli bir bölgeye, özellikle belirlediğiniz bir serbest ticaret bölgelerine veya mobil uygulama mağazası kullanılabilirliğine göre hedeflemeler de yapabilirsiniz.

Mağaza ziyaretleri veya ürün kataloğu satışları gibi bir çok Facebook reklamı tipleri için, Konum hedefleme özelliğini kullanmak da, var olan müşterilerinize ya da potansiyel müşterilerinize ulaşmanızı sağlayacaktır.

İnsanlar Ve Konumları Arasındaki İlişki

Konum hedefleme seçenekleriyle yapmanız gereken ilk tercih, hedeflediğiniz konum ile insanlar arasında ne tür bir ilişki olmasını istediğinizi önceden belirlemenizdir.

Belirlediğiniz konumda bulunan insanlara erişmek için 4 seçenek bulunur.

  1. Bu konumdaki herkes: Facebook profilinde seçtiğiniz bölgede yaşadığını belirtmiş olan kişiler ile Facebook tarafından, cihaz ve bağlantı bilgilerine göre bu konumda bulunduğu belirlenen kişiler. Hedefleme sırasında herhangi bir detay seçilmezse, Facebook bu seçeneği ‘varsayılan’ olarak uygulamaya alır.
  2. Bu konumda yaşayan kişiler: Facebook profilindeki “yaşadığı şehir” kısmında bu konumu belirtmiş olan veya cihaz ve bağlantı bilgilerinde belirlenen süreklilik göz önüne alınarak bu konumda yaşadığı anlaşılan kişiler.
  3. Yakın zamanlarda bu konumda olan kişiler: Cihaz ve bağlantı bilgilerinin son konum olarak belirlediği konumun, reklamverenin seçtiği konum olması durumunda erişilebilen insanlar. O konumda yaşayan veya oraya seyahat için gitmiş olan insanlar bu hedeflemeye dahildir.
  4. Bu konumdaki seyahat eden kişiler: Cihaz ve bağlantı bilgilerinin saptadığı kadarıyla, seçilen konumda seyahat eden ve evlerinden en az 200 km uzakta olan insanlar.

Konumları Seçme

Konum hedeflemesi yaparken, daha fazla ve daha detaylı konum eklemek isteyebilirsiniz. Facebook bu tip bir isteği olan reklamverenlere yazın alanına belirledikleri konum detaylarını eklemelerine izin verir.

Yazın alanına şu tür konumlar yazabilirsiniz:

  • Ülkeler (en fazla 25)
  • Eyaletler
  • İller
  • Şehirler (en fazla 250)
  • Seçim bölgeleri
  • Posta kodları (en fazla 2.500)

Konum hedeflemesi yaparken, hedeflediğiniz şehirlerin adlarını bilmeniz dahi gerekmez. Harita üzerinde bir iğne ekleyerek, iğneye belli uzaklıkta bulunan kişileri, belirlediğiniz yarıçap seçimi ile hedefleyebilirsiniz.

Yarıçap Hedeflemesi Nedir?

Facebook reklamı için konum hedeflemesi yaparken belirlediğiniz bir adresi, bir şehri veya bir bölgeyi, harita üzerine “eklenen iğne” yardımıyla işaretleyebilir, bir hedefleme yarıçapı kullanabilirsiniz. Yarıçapın değeri seçilen alanın büyüklüğünü belirler. Reklamınızı göstermek istediğiniz insanların, işletmenize ya da hedeflediğiniz alana ne kadar uzaklıkta olacağını belirlemenize yardımcı olur.

Yarıçap hedeflemesi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

  • Ayarlayabileceğiniz minimum ve maksimum yarıçap, seçeceğiniz ülke, şehir ya da cadde gibi konum türlerine göre değişiklik gösterir.
  • Şehir hedeflemeleri için, şehir merkezi yarıçapın içinde olursa bu şehrin tümü hedeflenir, değilse sadece seçilen bölge hedef alanı içindedir.
  • Eğer reklamlarınız için bir ülkenin sınır bölgesindeki bir konumu hedefliyorsanız, yarıçap diğer ülkeye doğru genişliyor olsa da reklamlarınız o ülkede gösterilmez. Diğer ülkeyi de reklam alanına dahil etmek istiyorsanız ayrı olarak hedeflemeniz gerekir.
  • Posta kodları, eyaletler, belli bölgeler veya ülkeler için yarıçap hedeflemesini kullanılamaz. Belirli ülke, eyalet, bölge veya posta kodlarını hedeflediğinizde, bölgenin çevresinde bir çokgen şekli görürsünüz. Şehrin tamamı seçildiğinde çokgen şekli gösterilmese de şehrin tamamı hedeflenir.

İşletmeye Özel Konum Hedefleme

İşletmenizin fiziksel konumunun yakınındaki insanları hedefleyerek onlara yönelik bir Facebook reklamı yayınlamak istiyorsanız, işletme konumlarını hedefleme özelliği olan reklamları seçebilirsiniz. Bu hedefleme türü, yalnızca mağaza ziyaretleri reklam verme amacı için kullanılabilir.

Şehirlerdeki İnsanlar Nasıl Hedeflenir?

Yalnızca şehirlerde bulunan fiziksel mağazalarınız olabilir, profesyonel kurulum gerektiren cihazlar satıyor da olabilirsiniz, kargo ağınız belli bir bölgeye hizmet edebilecek küçük çaplı olabilir ya da şehirlerde rekabetin yüksek olduğunu biliyor ve çok uygun fiyatlı ürünlerinizi satmak istiyor da olabilirsiniz. Bu ve buna benzer sebeplerden dolayı bir çok işletme, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde yaşayan kişileri hedefleyerek reklam yapmak ister.

Facebook, reklamverenler için birden fazla şehri hedefleme özelliği ile yurt içi ve yurt dışındaki şehirlerde yaşayan insanları hedeflemenize olanak tanır.

Dünya üzerinde bir çok ülke ve bu ülkelerin şehirlerinde yaşayan insanları hedefleyerek reklam vermeniz mümkün ancak sayısı az olsa da reklamlarınız ile ulaşamayacağınız bölgeler ve ülkeler de var. Facebook, hizmet standartlarını yükseltmek ve global erişimi sağlamak için oldukça yoğun çalışıyor olsa da, bazı ülkelerdeki internet kullanımı, siyasi kararlar ve bunun gibi benzer durumlar sebebi ile o ülkelere Facebook reklamı ile ulaşmanız mümkün olamıyor.

Peki, reklamlarınızı birden çok ülkede ya da dünya genelinde hedeflemenin en iyi yolu nedir?

Yurt dışına ürün satmak amacı ile reklam vermek istediğinizde, reklam satın alırken, reklamlarınızın verimliliği konusunda tahmin yürütme zorluğu yaşayabilirsiniz. Bu zorluğu azaltmak için Facebook, reklamı verirken birden fazla ülkede hedeflemenizi öneriyor. Reklamlarınızın, Eylem Başına Ücret oranı en iyi olan ülkelerde yayınlaması, hangi reklamın nerede işe yarayacağı hakkında size kullanışlı istatistiksel bilgiler sağlıyor. Eylem Başına Ücret seçeneğinde, reklamlarınız başlangıçta belirlediğiniz konumlardaki tüm bölgelerdeki hedef kitlelere gösterilir. Facebook tarafından izlenen reklam performansı sonucunda, reklamlarınız belli bölgelerde daha yüksek performans gösterdiği tespit edilirse, reklam için belirlediğiniz bütçenin büyük bir bölümü, bu konumlar için belirlediğiniz reklamlara harcanır.

Bir çok ülkeyi kapsayan global olarak hedeflediğiniz bir reklam seti içindeki tüm reklamlarınız için tek bir dil kullanmanızı tavsiye ederiz. Her ülkeye kendi dili ile seslenmek istiyorsanız, farklı ülke gruplarına hedeflenmiş birden fazla reklam seti oluşturmanızı ve her birindeki reklamlar için farklı dil kullanmanızı öneririz.

Çok iyi bilmediğiniz bir ülke için Facebook reklamı veriyorsanız, reklamlarınızın hedeflendikleri konumlardaki yürürlükte olan tüm yasa ve düzenlemelere uyması gerektiğini unutmayın.

Birden Fazla Ülke İçin Benzer Hedef Kitleleri Başarıyla Kullanmaya Yönelik 4 İpucu

Yurt dışına satış yapmaya mı başladınız?

Facebook benzer hedef kitleleri ile bir reklam kampanyası için oluşturduğunuz bir hedef kitleyi birden fazla ülke için de kullanabilirsiniz.

Başarı için şu 4 ipucundan faydalanabilirsiniz:

  1. Hangi ülkelerin kaynak hedef kitlenizde yer aldığını biliyorsanız, hedeflediğiniz ülkeler çekirdek hedef kitleniz içinde yer aldığından benzer hedef kitlenizin kalitesi en üst düzeyde olur.

Yani Almanya’ya ait verilerden oluşturduğunuz bir kaynak hedef kitleyi, yine Almanya için hedeflerseniz, oluşturacağınız benzer hedef kitle yüksek kaliteli ve başarılı olur. Almanya için hedeflenen bir kaynak hedef kitleyi başka bir ülke için kullanmanız da mümkün. Bu tip reklamlarda verim düşse de, benzer alışkanlıklara, inançlara ve davranışlara sahip olan insanlar söz konusu ise Facebook, reklamı için mümkün olan en ideal hedeflemeyi yapacaktır.

  1. Kaynak hedef kitlenizde yalnızca bir ülke bulunuyorsa, Oluşturduğunuz kaynağınızda kaç ülke olduğundan çok, o ülkelerde ne kadar çok insana ulaşabileceğiniz daha önemlidir. Kaynağınızda tek bir ülke bulunabilir ama kaynakta yer alan kişiler birbirinden farklı özelliklere sahip ve çeşitlilik gösteren kişiler olabilir. Çeşitlilik arttıkça, yüksek kaliteli benzer kitle oluşturmak da daha kolay olacaktır.
  2. Kaynak hedef kitlenizdeki ülkeleri bilmiyorsanız, ne kadar çok insan varsa o kadar iyidir mantığı ile hareket edebilir ve bahsettiğimiz çeşitliliğin size dönüşüm getirmesini bekleyebilirsiniz. Potansiyel müşteri reklamlarında amaç, çok çeşitli yerlerden müşteri çekmektir. Ancak, bu kitlenin ihtiyacınız olan çeşitliliği sağlamayacak yeterli büyüklükte olduğundan emin olmanız ve bu reklam için büyük bütçeler ayırmanız gerekir.
  3. Facebook her zaman mümkün olan en iyi müşterileri bulur. Facebook’un bu iddiası, reklamlarınızın hedeflediğiniz ülkeler arasında, büyük olasılıkla eşit şekilde dağılmayacağı anlamına gelir. İki farklı ülke için reklam veriyor ve ama birinde diğerine göre daha fazla oranda ilgi görüyor olabilirsiniz. Facebook bu gibi durumlarda, ilgi gösterilen ülkedeki reklamları çalıştırmayı ve diğerine bütçenin küçük bir kısmını ayırmayı seçer.

3. Yaş Hedeflemeleri

Reklamlarınızla belirli bir yaş aralığındaki insanları hedefleyebilirsiniz. Bu hedefleme sırasında hem ürünlerinizi hem de müşterilerinizi bir kez daha gözden geçirmelisiniz. Ürünlerinizdeki farklılıklar ürünü kullanan müşterilerinize de yansıyabilir. Bir ürününüzün kullanıcıları 18-25 yaş arasında olabildiği gibi başka bir ürününüz 40-65 yaş arası gibi geniş bir yaş aralığına uygun olabilir. Yaş hedeflemeli reklamlarda, hedeflemeleri ürün bazlı yapmanızı tavsiye ederiz.

Yazımızın başında Facebook yaş hedeflemelerinin minimum 13 olduğundan ve bu hedeflemelerde maksimum yaş sınırı bulunmadığından bahsetmiştik.

Facebook; yaş hedeflemesi yapmak isteyen reklamverenlere, verilen reklamlar için genel olarak seçilen yaş grubunun 18-24 yaş olduğu bilgisini vermekle birlikte, reklam verilebilecek oldukça geniş bir ürün yelpazesi olduğunu bildiğinden yaş hedeflemesi için şu seçenekleri sunar.

  • 13 – 17
  • 18 – 24
  • 25 – 34
  • 34 – 44
  • 45 -54
  • 55 – 64
  • 65+

4. Cinsiyet Hedeflemeleri

Reklamlarınızda kadınları, erkekleri veya her ikisini birden hedefleyebilirsiniz. Bu hedeflemede reklamverenlerin kendilerine sormaları gereken soru, ürünü kim kullanıyor değil kim satın alıyor olmalıdır. Bir örnek vermek gerekirse; erkeklerin kullanımına özel bir ürünü, sadece erkekler mi alıyor yoksa eşleri de bu satın alım sürecine katılıyor mu?

5. Dil Hedeflemeleri

Reklamlarınızda belirli dilleri bilen kişileri hedefleyebilirsiniz. Özellikle dil kursları gibi işletmeler, Türkiye’de yaşayan İngilizce bilen kişileri hedefleyerek İspanyolca kursu tanıtımı yapmak isteyebilir. Ya da Facebook reklamları ile İtalyanca bir yemek kitabını tanıtmak ve satışını gerçekleştirmek de istiyor olabilirsiniz, bunun için reklamlarınızda İtalyanca dil seçeneğini belirlemeniz yeterli olacaktır.

6. Detaylı Hedeflemeler

Detaylı hedefleme, reklam seti oluşturmanın “Hedef Kitle” kısmında yer alan ve reklamlarınızı gösterildiği kişi gruplarını ek demografik bilgiler, ilgi alanları ve davranışlara göre düzenlemenize olanak sağlayan bir hedefleme seçeneğidir. Kullanıcıları, demografik bilgilerine, ilgi alanlarına veya davranışlarına göre hedef kitleye dahil edebilir ya da hariç tutabilirsiniz.

Detaylı hedefleme parametreleri,  insanların Facebook’ta neler yaptıkları ile belirlenir. Zaman tüneli paylaşımları, kullandıkları uygulamalar, tıkladıkları ve ilgilendikleri reklamlar, beğendikleri Facebook sayfaları ve Facebook’ta veya Facebook dışında kullandıkları cihaz tipleri, satın alma alışkanlıkları ya da amaçları, seyahatlerinde tercih ettikleri yerler ve seyahat sıklıkları ve daha fazlası hakkında bilgi veren Facebook etkinlikleri… Bu parametrelere ayrıca yaş, cinsiyet ve konum gibi demografik bilgiler de eklenebilir.

Detaylı hedeflemeyi kullanma

Reklam seti oluşturulurken yapılan Detaylı Hedefleme, reklamverene 2 genel seçenek sunar:

  • Kişileri dahil etme
  • Kişileri hariç tutma

Detaylı hedefleme sırasında hedef kitlenizi belirleyecek olan kişileri birden fazla parametre ekleyerek belirleyebilirsiniz. Bu durumda Facebook, reklamı bu parametrelerden en az birini karşılayan (tümünü değil) kişilere, dahil veya hariç tutarak gösterebilir. Bir kişinin dahil edilmesi veya hariç tutulması için birden fazla parametre belirlemek istiyorsanız, Hedef Kitleyi Daralt seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Facebook reklamı için mutlaka eklenmesini düşündüğünüz parametrelerin sayısı birden çok ise “Dahil Et/Hariç Tut” > “Hedef Kitleyi Daralt” > “Daha Da Daralt” seçeneklerini kullanabilir, her bir katmana birden fazla parametre ekleyebilirsiniz ancak unutmayın ki dahil etme/hariç tutma seçimi için her bir katmanda yalnızca bir parametre belirleyebilirsiniz. Bu hedeflemeyi birbirini tamamlayan ürünler veya seri halde yayınlanan kitaplar için kullanabilir, her katmanda hedefleme parametreleri ekleyerek gerçek ilgililere ulaşabilirsiniz.

Hedef kitlenizi daraltırken, aşırı özel hale getirmemeye dikkat etmelisiniz.  Çok dar hedef kitleler, Facebook’un hareket kabiliyetini engeller ve sizin için doğru olan kişileri bulmasını zorlaştırır.

7. Bağlantı Hedefleme

Reklam seti oluşturmanın “Bağlantılar” alt bölümü, reklamlarınızda sayfanıza, uygulamanıza veya etkinliğinize bağlanan kişileri hedeflemenize olanak sağlar. Bu bileşenlerden birine “bağlanan” bir kullanıcının, sizinle etkileşimde olan kişi veya o kişinin bir arkadaşı olduğu düşünülebilir. Ulaşmaya çalıştığınız amaca bağlı olarak her bir reklam seti için bu bağlantıları dahil edebilir veya hariç tutabilir ya da Gelişmiş Kombinasyonlar aracılığıyla bir kişinin hedef kitlenizde yer alması için karşılaması gereken bir dizi parametreyi belirleyebilirsiniz.

Bağlantılar hedeflemesini kullanabilmek için mutlaka Facebook sayfasının, uygulamanın veya etkinliğin yöneticisi siz olmalısınız.

Çakışan Hedef Kitleler Nedir?

Reklamverenler için hedef kitlelerin çakışması her zaman istenen bir durum değildir, hedef kitlelerde oluşan çakışma reklam setlerinin yeterince yayınlanmamasına yol açabilir. Bunun nedeni, bir reklamverene ait birden fazla reklam setinin aynı anda açık artırmaya girmesi, açık artırmada performans geçmişi en iyi olanın yayınlanmaya devam etmesi, diğerinin durdurulmasıdır. Çakışan hedef kitleler, reklamlarınızın birbiri ile yarışması anlamına gelir ki bu da sizin reklam bütçenizin artmasına sebep olur. İkisi de size ait olan reklamların birbirleri ile yarışa girip fiyat yükseltmesi bütçenizin kısa sürede tükenmesine ve beklenen performansı göstermemesine sebep olur. Facebook bu gibi durumlarda çakışan hedef kitleye sahip reklamlardan düşük performans göstereni otomatik olarak durdurarak, reklamverenin reklamlarından yüksek verim almasını sağlar. Ancak yine de bu durdurulma işlemi gerçekleştirilene kadar bütçe harcanmaya devam eder. Küçük bütçeli reklamlar veren işletmeler için çakışan hedef kitleler ciddi kabuslar oluşturabilir.

Eğer siz de hedef kitle çakışması nedeniyle sorun yaşıyorsanız ya çakışan reklam setlerinizi birleştirin ya da hedeflemenizi daraltın. Hedef kitleler aynı olduğu için reklam setlerinin birleştirilmesi sorun çıkartmayacaktır. Hedef kitleyi daraltmak ya da aksini uygulayarak genişletmek de bir çözümdür. Daraltma için yaşa, cinsiyete ve davranışa bağlı olan seçenekleri kullanın ve hedef kitlelerinizi farklılaştırın. Birleştirme ve daraltma, sorunu çözmenin birbirine ters yollarıdır. Birisi hedef kitleyi büyütürken diğeri hedef kitleyi küçültür. Reklamınız için en iyi seçimin hangisi olduğu ise her duruma göre farklılık gösterir.

Hedef Kitle Spesifik Mi Yoksa Geniş Mi Olmalı?

Hedef kitle oluştururken benimsenebilecek iki farklı yaklaşım vardır: spesifik ve geniş. Hangi yaklaşımı seçeceğiniz, tamamiyle amacınıza ve elinizdeki kaynaklara bağlıdır.

Spesifik Hedefleme

Spesifik hedefleme, reklamınızın gösterileceği en iyi kişilere ulaşabilmeniz için belirlediğiniz değiştirilemez bir parametre seti anlamına gelir. Bu parametreler, demografik hedefleme ya da Özel veya Benzer Hedef Kitleler biçiminde olabilir. Büyük ve geniş bir hedef kitleye kıyasla daha küçük, ancak reklamını yaptığınız şeyle daha fazla ilgilenebilecek bir hedef kitle sağlayabilir. Spesifik hedefleme bir nevi nokta atışıdır.

Bir örnekle açıklayacak olursak;  Maltepe’deki sadece etek satan bir mağazanın, sadece Maltepe’de yaşayan kadınları hedeflemesi, spesifik hedeflemeye örnektir.

Geniş Hedefleme

Geniş hedefleme, reklamınızın gösterileceği en iyi kişileri bulması için hedefleme yapma işini tamamen Facebook’a bırakmak demektir. Facebook verilerine güvenerek yaptığınız bu hedefleme, başka türlü tanıyamayacağınız potansiyel müşterilere ulaşmanızı sağlayabilir. Ya da diğer başka bir durumda, reklamlarınızda kimi hedeflemek istediğinizden emin olmadığınız zamanlarda kullanılabilir.

Geniş hedefleme, yeni reklam vermeye başlayan ve Facebook hedeflemeleri hakkında bilgisi olmayanlar için de önerilir. Reklam süresi bittikten sonra, Hedef Kitle İstatistikleri veya reklam raporlarını kontrol ederek Facebook’un reklamınız için bulduğu kişiler ve bunların reklamlarınıza verdikleri tepkiler hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Geniş hedefleme, tüm Türkiye geneli için düşünülen bir marka bilinirliği kampanyası dışında çok da önerebileceğimiz bir hedefleme seçeneği değildir.

Hedef Kitlenizin Performansını Takip Edin

Hangi platformda olursa olsun tüm dijital pazarlama seçenekleri için sonuç verilerini doğru okumak önemlidir. Facebook reklamı alaka düzeyi puanı, reklamlarınızın hedef kitlenizde nasıl bir performans gösterdiğini anlamanıza yardımcı olur. Reklamınızı belli aralıklarla kontrol etmeli, belli sayıda gösterim aldıktan sonra, nasıl bir alaka düzeyi puanına sahip olduğunu bilmelisiniz.

Facebook reklamı, ilk 500 gösterim yapılana kadar alaka puanını göstermez. Tüm reklamlar, 500 gösterimden sonra 1-10 arası bir değerde alakalandırılır. Alaka puanının yüksek olması, aynı zamanda reklam kalitesini gösterir. 10 puan reklamınızın hedef kitlenizle son derece alakalı olduğu anlamına gelirken, 1 puan reklamınızın hedef kitlenizle pek alakalı olmadığı anlamına gelir. Düşük bir alaka düzeyi puanınız varsa, reklamınızı hedef kitleniz için daha ilgi çekici hale getirmek için hedef kitlenizi güncellemeyi veya reklamınızında kullandığınız görsel ve içeriği acilen değiştirmelisiniz.

Bu yazımızda, Facebook reklamı verenler için en zor konu olan, ‘Hedef Kitle Belirleme’ seçeneklerini ele aldık. Reklam verimliliği için ne kadar önemli olduğunu detaylı bir şekilde sizlerle paylaştık. Önemini siz de biliyor ve markanızın veya ürünlerinizin tanıtımı için Facebook reklamı vermek istiyorsanız, uzman bir kadroya sahip Poligon Interactive olarak sizlerle çalışmaya hazırız.

TANIŞALIM

Dijital reklam bütçenizi azaltıp, hedef dönüşüm oranlarınızı arttırmak isterseniz bize ulaşın. Tanışma toplantısında, dilerseniz, güncel kampanyalarınızın verimini birlikte değerlendirelim.