Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) reklamları ile ürün ve hizmetlerinizi; hedef kitlenize, kontrol edilebilen, ölçülebilen, verimli ve sonuç odaklı reklamlar ile tanıtabilirsiniz. Google Ads stratejinizi, reklam harcamalarınızın getirisi (ROAS) doğrultusunda yapılandırıp iyileştirerek karlılığınızı arttırabilirsiniz. Poligon Interactive’de biz reklam harcamalarından elde edilen gelirin (ROAS) işletmeniz için önemini iyi biliriz. Sitenize nitelikli ziyaretçi çekmek ve sonunda satışlarınızı arttırmak amacı ile belirlediğiniz reklam bütçesini verimli değerlendiririz. Google Ads yönetimi yaparken hedefimiz her zaman var olan bütçeyi daha etkin kullanmaktır. Poligon Interactive olarak dijital pazarlama çözümlerimiz kapsamında size; başarımı sürekli artan, şeffaf, sonuç odaklı Google Ads reklam ajansı hizmeti sunarız. Daha yüksek tıklama oranı (CTR) ve daha düşük tıklama başına maliyet (CPC) sağlayarak olası en yüksek dönüşüm oranını (CR) hedefleriz. Google Ads ajansı hizmetlerimiz:
STRATEJİ OLUŞTURMA
- Kampanya hedeflerinin belirlenmesi
- Hedef kitle incelemesi
- Rakip reklamlarının incelenmesi
- Kampanya bütçesinin belirlenmesi
KAMPANYA HAZIRLIĞI
- Anahtar kelimelerin belirlenmesi
- Reklam gruplarının belirlenmesi
- Demografik hedeflemenin planlanması
- İlgi alanı hedeflemelerinin planlanması
- Coğrafi hedeflemelerinin planlanması
- Reklam yerleşim hedeflemelerinin planlanması
REKLAM OLUŞTURMA
- Reklam metinlerinin hazırlanması
- Eylem çağrısı metinlerinin hazırlanması
- İniş sayfalarının hazırlanması
- A/B test versiyonlarının oluşturulması
- Reklamların yayına alınması
REKLAM YÖNETİMİ
- Tıklama başına maliyet (CPC) analizi
- Tıklama oranı (CTR) analizi
- Dönüşüm oranı (Conversion rate) analizi
- Reklam getirisi (ROAS) analizi
- Reklam kalite puanlarının incelenmesi
- A/B test sonuçlarının analizi
- Tespit edilen iyileştirmelerin yapılması
TANIŞALIM
Google Ads arama motoru reklamları ve diğer hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin. Dijital pazarlama bütçenizi daha verimli kullanarak hedef dönüşüm oranlarınızı ve karlılığınızı arttıralım. Dilerseniz, tanışma toplantısında güncel kampanyalarınızın verimini birlikte değerlendirelim.
Son dönemde adını ve faydalarını sıkça duymaya başladığınız, belki de size çok karışık ve çok detaylı geldiği için uzak durduğunuz Google Ads, kısaca Google’ın dijital reklamcılık programı olarak tanımlanabilir.
İşletmelerin yeni müşterilere ulaşmak ve işlerini büyütmek amacıyla dijital pazarlamaya yöneldiği günümüzde, Google Reklamları dijital pazarlamanın belki de en önemli kısımlarından biri. Saniyede yaklaşık 61 bin aramanın yapıldığı ve dünya çapında insanların ne ile ilgilendiklerini, nereye gitmeyi, ne almayı, ne öğrenmeyi istediklerini belirterek arama yaptıkları Google, bu verileri değerlendirerek dünyanın en büyük pazarını oluşturmuş durumda. İşletmeler ve markalar da bu pazarda yer almak istediklerinde, Google Ads reklamları ile amaçlarına ulaşabiliyorlar.
Ads ile başarılı reklamlar oluşturarak reklam yatırımlarınızı gelire dönüştürebilmenizi sağlamak için; size Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) reklamları ile ilgili en merak edilen soruları, basit anlatımlarla açıklamaya çalışacağız. Bu yazımızda; “Google Ads nedir?”, “Google Ads reklam verme şartları nelerdir?”, “Google Ads reklam tipleri nelerdir?”, “Ücretlendirme nasıl yapılır?” ve bunlar gibi soruların yanıtlarını bulabileceksiniz.
Google Ads İle Başarılı Olmanın Yolları
Dijital pazarlamada yenisiniz ve ne olduğunu öğrenmek ve hatta Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) ile nasıl başarılı olacağınızı bilmek istiyorsunuz. O halde, öncelikle dijital reklamcılığın temelleri, Google Ads kampanyası oluşturma ve bu kampanyalarla elde edilen sonucun nasıl iyileştirilebileceği hakkında size bilgi vereceğiz. Bu bilgileri:
- Google Ads’in Dijital Pazarlamadaki Yeri Nedir?
- Dijital Pazarlamada Google Ads Nasıl Kullanılır?
- Google Ads Kampanya Kurulumu
- Etkili Google Ads Reklamları Yazmak
- Google Ads Performans Analizi Nasıl Yapılır?
- Web Sitenizin Google Ads İçin Düzenlenmesi
- Google Ads Yönergeleri
başlıkları altında inceleyeceğiz.
Google Ads’in Dijital Pazarlamadaki Yeri Nedir?
Dijital pazarlama, işinize yaptığınız bir yatırımdır. Reklam bütçenizi akıllıca kullanmak ve pazarlama hedeflerinize ulaşmak için öncelikle gerekli donanıma sahip olduğunuzdan emin olmalı, Ads ile reklam vermeye daha sonrasında başlamalısınız. Ads ile ilgili bu temel bilgileri, maddeler halinde ele alacak ve açıklayacağız. Ancak unutulmamalıdır ki, dijital pazarlama oldukça geniş ve sürekli gelişen bir kavram. Biz burada sadece Google Ads ile ilgili olan kısmına değineceğiz. Detaylı olarak incelemek ve bilgi almak isterseniz, sitemizde gezinmeniz yeterli olacaktır.
Ads ile internette reklam vermek, işletmenizin tam olarak doğru yerde, doğru anda ve doğru cihazlar üzerinden yeni müşterilere ulaşmasını sağlar.
Google’ın dijital reklamcılık platformu Ads ile herhangi bir ürününüzün veya hizmetlerinizin tamamının reklamını yaptığınızı düşünelim. Bir kullanıcı, reklamınızla ilgili kelimeler için Google’da arama yaptığında, reklamınız bir reklam etiketiyle birlikte Google arama sonuçları sayfasının üst veya alt kısmında görünebilir. Reklamınızın, arama sayfasının üstünde mi yoksa altında mı yer alacağını; reklam içeriğinizin, kullanıcının yaptığı arama ile ne kadar alakalı olduğu, teklifiniz ve daha birkaç faktör belirler.
Arama sonucu sayfasında, sayfanın reklamların bulunduğu bölüm dışındaki diğer bölümlerde, organik arama sonuçları gösterilir. Bunlar, kullanıcının arama yaptığı ürün veya hizmetle doğrudan alakalı içerik barındıran web sitelerine yönlendiren ücretsiz bağlantılardır. Site, arama terimiyle ne kadar alakalı olursa,arama sonuçları sıralamasında o kadar yukarıda gösterilir. Bu alanda yer alan listelemede web sitenizin görünürlüğünü sağlamak için SEO açısından kuvvetli bir siteye sahip olmanız yeterlidir.
Google Ads ile ürün veya hizmetleriniz için reklam veriyor olmanız, organik arama sonuçlarındaki listelemede, web sitenizin sıralamasını yükseltmez. Yüksek bütçeli reklam veriyor olmanız, sadece reklam sonuçlarındaki sıralamanızı etkileyebilir yani diğer reklam verenlerle aranızdaki sıralamayı değiştirebilir, organik arama sonuçlarına bir etkisi olmaz. Organik arama sonuçlarına göre listelemede; sıralamayı belirleyen tek faktör, sitenizin arama kelimesi ile ne kadar alakalı olduğudur.
Ads, reklamlarınız için belirlediğiniz hedef kitleler ile istediğiniz türde potansiyel müşterilere ulaşmanıza, istemediklerinize de filtre uygulamanıza olanak sağlar.
Google Arama Ağı’nda, arama sonuçlarının yanında çıkmasını istediğiniz reklamlarınızda, reklamlarınızla alakalı terimleri arayan kullanıcıları hedeflemek için ilgili anahtar kelimeler kullanarak daha doğru hedefleme yapabilir, bütçenizin verimli kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Google Görüntülü Reklam Ağı olarak adlandırılan, Google reklamlarının yayınlandığı web sitelerinde reklam vermek isterseniz, ulaşmak istediğiniz kişileri, yaş, ziyaret ettikleri site türü ve ilgi alanlarına göre hedefleyebilirsiniz.
Şimdi, Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) ile internette reklam vermenin diğer temel avantajlarına bakalım:
Bütçe Kontrolü
Google Ads reklamları vermek istediğinizde, belli bir başlangıç ücreti ödemezsiniz. Ads sizden belirli bir minimum bütçe yatırmanızı ve sonra bu bütçeyi reklamlarınız için harcamanızı da beklemez. Ne kadar harcama yapmak istediğinize siz karar verirsiniz ve sadece bir kullanıcı reklamınıza tıkladığı zaman ödeme yaparsınız. Bu durum, Google Ads reklamlarını, sınırlı reklam bütçesine sahip işletmeler için de erişilebilir hale getirir. Elbette, yeni başlayan reklamverenler için Ads bazı bütçe önerilerinde bulunur. Önerilen bütçe hedeflenen kitlenin genişliği ile alakalıdır. Reklamlarınızı kontrol altında tutarak bütçenizin nasıl harcandığını görmeniz ve gerekirse reklamınızı iyileştirerek harcamalarınızın verimini arttırmanız da olasıdır.
Yayın Sırası Kontrol
Reklamlarınızın etki düzeyini hızlı bir şekilde kontrol edebilir ve sonuçları değiştirmek için kolayca değişiklikler yapabilirsiniz. Verdiğiniz reklam için hazırladığınız metinler, doğru seçimler yaparak hedeflediğiniz potansiyel müşterilerinizin hoşuna gitmemiş olabilir. Belki de eylem çağrısı yaptığınız, harekete geçirici cümlenizi değiştirmeniz gerekecektir. Reklamlarınızın daha ilgi çekici olması için yapacağınız bu tip ufak değişiklikler, verimi arttırabilir.
Alan Ve Cihaz Seçimi
Potansiyel müşterilerinize bilgisayarlarda, tabletlerde, cep telefonlarında ve hatta uygulamalar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Müşterilerinizin cihaz kullanım alışkanlıklarını bilmek bu konuda size yardımcı olacaktır.
Amaca Uygun Seçenekler
Google Ads reklamlarında amacınıza uygun reklam tiplerini uygulamak mümkündür. Müşterilerinizin sizi telefon aramasını istiyorsanız, reklamlarınıza ‘Ara’ düğmesi ekleyebilir ya da ürünlerinizi tanıtmak için video reklamları verebilirsiniz.
İNCELEYELİM
Dijital pazarlama bütçenizi ve var olan pazarlama planınızın verimini birlikte değerlendirelim. Dijital pazarlama konusunda neler iyileştirilebilir, satışlarınız Google Ads arama motoru reklamları ile nasıl arttırılabilir size aktaralım.
Dijital Pazarlama İçin Google Ads Nasıl Kullanılır?
Dijital pazarlama ile ilgili temel bilgilere, dijital pazarlamanın avantajlarına ve web sitelerinin bu pazarlama için uygun olup olmadığına, yazımızın bu bölümüne kadar olan kısmında, birlikte inceledik. Şimdi, Google’ın dijital reklamcılık programı Ads (Eski adı ile AdWords) ile ilgili detaylara bakalım.
Google Ads’in İşleyişi Nasıldır?
Bir kullanıcı ürün veya hizmetlerinizle alakalı terimleri, Google arama motorunda aradığında ya da işletmenizle alakalı içerik bulunan bir web sitesini ziyaret ettiğinde, Ads reklamınız o kullanıcıya gösterilebilir. Peki, bu süreç nasıl işler?
Müşterilerinizle Bağlantı Kurmanızı Sağlayacak Anahtar Kelimeleri Bulun.
Google Ads kampanyanızı oluştururken ürün ve hizmetleriniz ile ilgili seçtiğiniz kelimeler veya kelime öbeklerine ‘Anahtar Kelime’ denir. Anahtar kelimeler, potansiyel müşterilerinizin sizinkilere benzer ürün veya hizmetler için arama yaparken kullanma ihtimali yüksek olan terimler veya tanımlamalardır.
Anahtar kelimelerinizin, oluşturduğunuz reklamlarla uyumlu olması şarttır. Bir kullanıcı benzer terimleri aradığında veya alakalı içeriğe sahip bir web sitesini ziyaret ettiğinde reklamlarınızın gösterilebilmesi ihtimalini arttırmak için ürün ve hizmetlerinizle en alakalı olan anahtar kelimeleri seçmelisiniz.
Örneğin, gerçek deriden üretilmiş ayakkabılar satıyorsanız, gerçek deri ayakkabı satışı tanıtımı yapan bir reklamla birlikte gerçek deri ayakkabı satışı ifadesini anahtar kelimelerinizden biri olarak kullanabilirsiniz. Bir kullanıcı Google’da gerçek deri ayakkabı satışı kelime öbeğini veya benzer bir terimi aradığında reklamınız, Google arama sonuçlarının yanında veya gerçek deriden üretilmiş ayakkabı satışıyla ilgili diğer web sitelerinde görünebilir.
Harekete Geçin Ve Reklam Açık Artırmasına Girin.
Google Ads, aynı ürün için verilen çok sayıdaki reklamdan hangi reklamların gösterilmesi gerektiğine nasıl karar verir? Kullanıcıların Google’da her arama yaptığında veya Ads (Eski adı ile AdWords) reklamları gösteren bir siteyi her ziyaret ettiğinde yıldırım hızında geçen bir reklam açık artırması yapıldığını düşünün.
Ads, açık artırmada yer alan her reklam için Reklam Sıralaması adı verilen bir puan hesaplar. Reklam Sıralaması, reklam konumunuzu ve reklamlarınızın gösterilmeye uygun olup olmadığını belirler. En yüksek Reklam Sıralamasına sahip olan reklam en üst konumda gösterilir ve diğer reklamların sıralamasını da bu puanlama belirler.
Reklam Sıralamanız üç faktöre bağlıdır:
- Teklif: Reklamınıza yapılan bir tıklama için ödemek istediğiniz maksimum tutar, o reklamınız için Ads’e verdiğiniz tekliftir. Ancak reklamlarınız yayınlanmaya başladıktan sonra ödediğiniz tutarın genellikle bu tutardan daha düşük olduğunu görürsünüz. Teklifinizi istediğiniz zaman değiştirmeniz mümkündür.
- Reklam kalitesi: Google Ads, reklamverenlerin çıkarlarını gözettiği gibi, aynı zamanda kullanıcıların da zaman kaybetmemeleri, yaptıkları aramalara en alakalı olan sonuca ulaşmaları konusunda çok hassas davranır. Reklamlarınızın ve yönlendirdiğiniz web sitesinin, onu gören kullanıcı için ne kadar alakalı ve faydalı olduğuna bakar ve reklamınızın kalitesine ilişkin bir değerlendirme yapar. Bu değerendirmeye Kalite Puanı denir. Kalite puanınızı, Ads hesabınızdan izleyebilir ve iyileştirmeye çalışabilirsiniz.
- Reklam uzantılarınızın ve diğer reklam biçimlerinin beklenen etkisi: Reklamınızı oluştururken telefon numarası gibi ekstra bilgiler veya sitenizdeki belli sayfalar için daha fazla bağlantı ekleme seçeneğiniz vardır. Ads bunları, reklam uzantıları olarak adlandır. Kullandığınız bu uzantıların reklamınızla ne kadar alakalı olduğu, kullanıcıların tıklama sayısı ile ölçülür ve elde edilen sonucun yüksek olması, sıralamada reklamınızın üst sıralara yerleşmesini sağlar.
Reklamlarınıza Ne Kadar Ödeyeceğinizi Bilin.
Ads bütçeniz sizin kontrolünüz altındadır. Harcamak istediğiniz ortalama günlük tutara yalnızca siz karar verirsiniz. Reklamınız, haftanın bazı günlerinde daha popüler olabilir ve bu günlerde Ads, sizin için değerli olan bu tıklamaları kaçırmamanız için ortalama günlük bütçenizi %20 oranında aşmanıza izin verir. İlginin az olduğu diğer günlerde maksimum bütçe düşürülerek yapılan dengeleme ile tüm kampanya süresi için belirlediğiniz bütçenin aşılmasına izin verilmez.
Ads reklamları için ‘Tıklama Başına Maliyet’ (TBM) teklifini seçtiğinizde, sadece kullanıcılar reklamınıza ilgi gösterip tıkladığında ve web sitenizi ziyaret ettiğinde ödeme yaparsınız. Önceden belirlediğiniz; reklamınıza yapılan tıklama için ödemeye hazır olduğunuz en yüksek tutar, ‘Maksimum tıklama başına maliyet teklifi’ olarak adlandırılır.
PLANLAYALIM
Amacınıza en uygun reklam tiplerini belirleyelim. Potansiyel müşterilerinize doğru zamanda ve doğru yerde ulaşmanızı sağlayalım. Dijital pazarlama bütçenizi daha verimli kullanarak, hedef dönüşüm oranlarınızı ve karlılığınızı arttıralım.
Doğru Google Ads Kampanya Ayarları Nasıl Seçilir?
Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) reklamlarını göstermeye başlamak için, ilk adım olarak Ads’te bir kampanya oluşturmanız gerekir. Harcamak istediğiniz tutar ve reklamlarınızın gösterileceği yerlerin seçimi gibi konular kampanya oluşturulurken belirlenir.
Pazarlama hedeflerinizi tanımlayın.
Ads Kampanyanızı oluştururken bazı önemli seçimler yapmanız gerekir. Aklınızda net bir pazarlama hedefinizin olması kampanya kararlarınızı verirken önemlidir. Reklam kampanyanızla elde etmek istediğiniz amacı belirlerseniz, amacınıza ulaşmak için hangi Ads özelliklerini kullanacağınızı seçmeniz de daha kolay olacaktır.
İşletmelerin sıklıkla kullandığı bazı pazarlama hedefleri şöyledir;
- Web sitenizde satın alma,
- Web sitesini ziyaret etme,
- Web sitenizde işlem gerçekleştirme (Örneğin; form doldurma),
- İşletmenize telefon etme,
- Reklamınızı görme,
- İşletmenizi ziyaret etme.
Genellikle; işletme hedefleriniz ve ürün çeşitlerinizin herbiri için bir kampanya oluşturmanız önerilir. Diyelim ki; sadece erkek giyim ürünlerini içeren bir internet mağazanız var, Ceketler için ayrı kampanya, pantolonlar için ayrı bir kampanya hazırlayabilirsiniz.
Kampanyanızın türünü seçin.
Yeni bir kampanya oluştururken gereken ilk şey; kampanya türü ile ilgili bir seçim yapmaktır.
Kampanyanızın türünü belirlerken; reklamlarınızın ürün veya hizmetlerinizle ilgili arama yapan kullanıcılar dışında, işletmenizle veya bulunduğunuz sektörle alakalı içeriğe sahip diğer web sitelerine de gösterilmesini ve o siteleri ziyaret eden kullanıcılara da ulaşmasını istiyorsanız, Görüntülü Reklam Seçenekli Arama Ağı kampanya türünü kullanmalısınız. Bu türü seçerek reklamlarınızı potansiyel olarak en geniş kitleye gösterebilirsiniz. Görüntülü Reklam Seçenekli Arama Ağı kampanya türü, reklamlarınızı Google Arama Ağı’nda ve seçici bir şekilde Google Görüntülü Reklam Ağı’nda gösterir.
- Google Arama Ağı – Kullanıcılar, ürün ve hizmetlerinize benzer aramalar yaptığında, metin reklamınız Google’da ve Google Dışı Arama Ağı iş ortağı sitelerinde gösterilebilir. Kullanıcılar, sizin sunduklarınızla benzer şeylerle ilgilendikleri için reklamınızı tıklama olasılıkları daha yüksektir. Örneğin, anahtar kelime olarak çocuk doğum günü pastaları terimini kullanıyorsanız, bir kullanıcı Google’da bu kelime öbeğini aradığında reklamınız arama sonuçlarının yanında gösterilebilir.
- Google Görüntülü Reklam Ağı – Reklamınız, sayfanın içeriğiyle alakalı Ads reklamları gösteren web siteleriyle ve cep telefonu uygulamaları gibi diğer yerleşimlerle, otomatik olarak eşleştirilir. Örneğin, anahtar kelime olarak çocuk doğum günü pastaları terimini kullanıyorsanız, reklamınız pasta yapımı ile ilgili bir blog sayfasında gösterilebilir.
Marka bilinirliği elde etmek istiyorsanız sizin için Google Görüntülü Reklam Ağı’nı kullanmak iyi bir seçenek olacaktır çünkü Görüntülü Reklam Ağı’nda metin reklamlarının dışında ilgi çekici fotoğraflar ve tanıtım videoları da kullanabilirsiniz.
Reklamınızın gösterileceği bölge için konum seçin.
İşletmenizin hizmet verdiği bölgeye göre bir alan belirlemeniz ve bu bölgede yaşayan insanları hedeflemeniz reklam veriminizi arttıran bir unsurdur. İster global hizmetler sunan ve tüm dünyada faaliyet gösteren büyük bir marka olun, ister tek bir ilçede faaliyet gösteren küçük bir işletme… Google Ads’teki (Eski adı Google AdWords) yer hedeflemesini kullanarak reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz alanı belirleyebilir ve hedef kitleniz dışındaki kişilere reklamınızın gösterilmesini engelleyebilirsiniz.
Google Ads yer hedefleme özelliği ile;
- Özel alan hedefleme,
- Bir ülkedeki belli şehirleri veya bölgeyi hedefleme,
- Bir ülkenin tamamını hedefleme,
- Birden fazla ülkeyi aynı anda hedefleme
seçeneklerinden faydalanarak reklamınızın gösterilmesini istediğiniz hedef alanı belirleyebilirsiniz.
Teklifinizi ve bütçenizi belirleyin.
Google Ads kampanyanız için öncelikle ne kadar harcamak istediğinizi düşünerek bir bütçe oluşturmalısınız. Kampanya süreleri farklılık gösterebileceğini, bazı kampanyaların bir hafta, bazı kampanyaların ise bir ay ya da belli bir dönem süreceğini düşünerek bütçelerinizi bu yönde kampanya bazlı olarak belirlemenizi öneririz.
- Teklif stratejisi
- Günlük bütçe
Bu iki seçenekten hangisinin sizin kampanyalarınız için en uygun seçenek olduğunu belirlemek, yine tamamen size kalmıştır.
Teklif stratejinizi seçin.
Yeni reklamverenlerin çoğu tıklama başına maliyet (TBM) teklifi verme seçeneğini kullanır. Daha önce tıklama başına maliyet teklifinin, yalnızca kullanıcılar reklamınızı tıkladığında ödeme yapacağınız anlamına geldiğini belirtmiştik. Tıklama başına maliyet için teklifiniz ne kadar yüksek ve reklamlarınız ile anahtar kelimeleriniz ne kadar alakalı ise reklamınızın arama sayfalarında daha yüksek bir konumda gösterilme olasılığı da o oranda artar.
Teklif stratejinizi kullanırken yapacağınız seçim, tamamiyle sizin Ads’te ne kadar deneyimli olduğunuza veya tekliflerinizi sürekli olarak izleyip yönetebilecek kadar zamana sahip olup olmadığınıza göre değişir. Tıklama başına maliyet teklifini manuel olarak yönetebilir, reklamınızın yayını sırasında oluşan açık arttırmaya göre arttırıp düşürebilir ya da en başta bir tıklama maliyeti belirleyerek reklamlarınızın bu şekilde yayınlanmasını tercih edebilirsiniz.
Ads’te belli bir deneyime sahip değilseniz veya ayıracak çok fazla zamanınız yoksa, Ads’in tekliflerinizi yönetmesi ve günlük bütçenizin aşılmaması için Tıklamaları En Üste Çıkar teklif stratejisini kullanabilirsiniz. Bu stratejiyi seçtiğinizde Ads, reklamlarınızdan en fazla tıklamayı almanızı sağlayacaktır.
Tek tek reklam grupları veya anahtar kelimeler oluşturarak, kendi TBM tekliflerinizi belirlemek üzere Manuel TBM Teklifi seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu teklif ile ilgili uyarımızı yineliyoruz. Manuel TBM Teklifi, Ads hesaplarını düzenli olarak kontrol edebilen, alınan sonuçları analiz edebilen ve tekliflerini reklamların performanslarına göre yeniden düzenleyecek şekilde ayarlayabilen, hem vakti olan hem de deneyimli reklamverenler için uygundur.
Günlük bütçenizi belirleyin.
Günlük bütçe, her bir kampanyanız için amaç ve öneme göre belirlediğiniz, ortalama olarak bir günde harcanmasını istediğiniz miktardır.
Kampanyalarınız için aylık bir reklam bütçesi belirlediyseniz, aylık bütçenizi 30,4’e bölerek günlük bütçenizi belirleyebilirsiniz. 30,4 sayısı, bir aydaki ortalama gün sayısıdır.
Google Ads günlük bütçeniz tükenene kadar, reklamlarınızın olabildiğince çok kişi tarafından görülmesini sağlar. Gösterilebilecek kişi sayısı haftanın günlerine göre değişkenlik gösterebilir. Ads hedeflemelerinize uygun müşteri trafiğinin yoğunluğuna göre günlük bütçeyi %20 oranında aşabilir ama kampanya süresince bu değeri dengeleyerek kampanya sonunda bütçenizi aşmamanızı garanti eder.
KURGULAYALIM
Var olan kampanyalarınızın yapısını analiz edelim. Sizin için doğru ve verimli Google Ads arama motoru reklam kampanyalarını belirleyerek, kurgulayalım. Hedef dönüşüm oranlarınızı ve karlılığınızı arttıralım.
Etkili Google Ads Reklamları Nasıl Oluşturulur?
Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) reklamlarının başarılı olabilmesi için 2 temel koşul vardır.
- Etkili reklam kampanyası oluşturmak,
- Sonuçları izlemek, ölçmek ve geliştirmek.
Etkili reklam kampanyalarını oluşturmak için aşağıdaki işlemleri mutlaka yapmalısınız:
Reklam grupları oluşturun.
Kampanya düzeyinde yapılacak olan ayarlarınıza karar verdikten sonra atacağınız adım, doğru müşterilere göstereceğiniz reklamlarınızı nasıl oluşturacağınızı belirlemektir. Reklamlarınızı oluşturmadan önce reklam gruplarınızı oluşturmalısınız.
Reklam grupları, reklamların metinlerinin yazıldığı, kullanıcıların aramalarında kullandıkları ve reklamları tetikleyecek olan anahtar kelimelerin seçildiği yerdir. Her kampanyada en az 1 reklam grubu ve her reklam grubunda en az 1 reklam olmalıdır.
Reklamlarınızda farklı mesajlar denemek isterseniz, birden çok reklam grubu kullanarak daha spesifik reklam metinleri oluşturabilirsiniz. Bu gibi durumlarda Google Ads, en iyi performansı gösteren reklam versiyonunu yayınlayarak verimin arttırılmasına yardımcı olur.
Hesabınızı düzenleyin.
Google Ads hesabınızdaki kampanyaları ve reklam gruplarını düzenlerseniz, reklamlarınızda yalnızca sunduğunuz ürün ve hizmetleri arayan kullanıcıları hedeflemeniz kolaylaşır. Bu düzenleme, yatırım getirinizi artırmanıza yardımcı olur. Burada bahsettiğimiz düzenleme, kampanya ve reklam gruplarının hizmet tipine ve ürün kategorisine göre oluşturulmasıdır.
Etkili reklamlar yazın.
Google Ads reklamları vermeye yeni başlayan firmaların çoğu, Google Arama Ağı’ndaki arama sonuçlarının yanında ve Google Görüntülü Reklam Ağı’nı tercih ederek alakalı içeriğe sahip sitelerde metin reklamlarını kullanırlar. Bu reklamların tümü, sunduğunuz ürün ve hizmetleri tanıtan ve işletmenizin sesi olan reklamlardır. İlgi çekerek tıklama almak için potansiyel müşterilerinizin aradıklarıyla alakalı ve hatta daha önce benzeri görülmemiş reklam metinleri yazmanız gerekir.
Her bir reklam grubu için reklamınızın 2-3 farklı varyasyonunu oluşturup hangi reklamların daha iyi performans gösterdiğini değerlendirmeniz, daha sonraki reklamlarınızda da benzer metinleri kullanmanız akıllıca olacaktır.
Metin reklamların standart bileşenleri nelerdir?
- Dikkat çekecek bir başlığa sahip olması,
- Uygun bir açılış sayfasına yönlendirilmesi,
- Reklamın ne ile ilgili olduğuna dair bir açıklama içermesi,
- Sizi diğer reklamverenlerden farklı kılan yönleri vurgulaması,
- Harekete geçirici net bir mesaj içermesi,
Metin reklamlarınızda müşterilerinize reklamlarınızı tıklamaları için daha fazla neden sunmalısınız. Reklamlara özel fiyat veya promosyonlar uyguluyorsanız bunları reklam metninde belirtmelisiniz.
Google Ads, reklamların daha dikkat çekici ve okunabilir olması için reklamverenlerden, başlık ve açıklama kısmında yer alan metinlerdeki tüm kelimenin, ilk harflerini büyük harf olarak yazmasını ister.
Reklam uzantılarından faydalanın.
Reklamınızın dikkat çekmesi için ayrıca Ads’teki reklam uzantılarından en az birini kullanmayı denemelisiniz. Reklam uzantıları, reklamlarınız aracılığıyla potansiyel müşterilerinize işletmenizle ilgili ekstra bilgi verir. Müşterileriniz, bu uzantılara tıklayarak işletmenize ait telefon numarası veya yönlendirme yapmak istediğiniz web sitenizdeki belirli bir sayfaya kolayca ulaşır. Kampanyanız veya reklam grubunuza uzantı eklemenin, size hiçbir ek maliyeti yoktur. Ancak, Ads reklamları tıklama başına ücretlendirme yaptığı için, müşterileriniz reklamınız yerine bu uzantılara da tıklasa, ücretlendirilirsiniz. İstediğiniz kadar uzantı türü kullanabilirsiniz ve her bir arama sorgusunda hangi uzantıların gösterileceğini Ads seçer.
Doğru anahtar kelimeleri seçin.
Reklam gruplarınızdan biri için anahtar kelime listesi oluşturmaya başlamak için öncelikle reklam grubunuzun temasını belirlemelisiniz çünkü reklamınızın hangi ürününüzle ilgili olduğu seçeceğiniz anahtar kelimeleri belirler.
Reklamlarınızın en iyi sonucu vermesi için, her reklam grubunda 5 ile 20 arasında anahtar kelime seçmeli, reklamlarınız yayınlanmaya başladıktan sonra da anahtar kelimelerinizin performansını değerlendirerek performansı iyileştirmek için gerekli değişiklikleri ya da güncellemeleri yapmanız gerekir.
Reklamınıza en uygun anahtar kelime fikirlerini ve bu kelimelerle ilgili trafik tahminlerini almak için Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanabilirsiniz.
Reklamlarınız için seçtiğiniz ve ürününüzü en iyi tanımlayan ifade olduğuna inandığınız anahtar kelimelerin potansiyel kitlesini, bütçenizden en iyi şekilde yararlanmak için genişletebilir veya daraltabilirsiniz.
Reklamlarınızı hazırladıktan ve anahtar kelimeleri belirleyerek yayına açtıktan sonra, reklamlarınızın performansını izlemenin yanı sıra reklamlarınızı tetikleyen arama terimlerini de Google Ads’i kullanarak listeleyebilir ve performansı kontrol altında tutabilirsiniz. Bu kontrol sırasında, reklamınızın sizin için değerli olmayan arama sonuçlarında da gösterildiğini fark ederseniz, bu terimleri negatif anahtar kelime olarak ekleyebilirsiniz. Negatif anahtar kelimler, reklamlarınızın bu kelimeleri veya kelime öbeklerini kullanarak arama yapanlara gösterilmesini engeller ve bu sayede sadece gerçekten iş yapmanızı sağlayacak reklam tıklamaları için ödeme yaparsınız. Ads’te en iyi sonuçları gösteren reklamlarda, reklam grubu başına en az 3 negatif anahtar kelime eklenmiş olduğu analiz edilmiştir.
DEĞERLENDİRELİM
360 derece dijital pazarlamanızı, Google Ads reklamlarını temel alarak planlayalım. Anlık takip ile reklamlarınızın başarısını günden güne yükseltelim. Sonuçları birlikte değerlendirelim.
Google Ads Performans Analizi Nasıl Yapılır?
Kampanyalarınızı ayarladınız, reklam gruplarını belirlediniz ve reklam metinlerinizi de uygun olan şekilde yazarak hedeflediğiniz kitleye gösterilmesi için reklamlarınızı yayına açtınız. Reklamlarınız yayınlanmaya başladıktan sonra Google Ads hesabınız (Eski adı ile Google AdWords), reklamlarınızın nasıl performans gösterdiğine ilişkin veri toplamaya başlar.
Hangi reklamların ve anahtar kelimelerin iyi performans gösterdiğini veya göstermediğini öğrenmek gerekli olan düzenlmeleri gerçekleştirmek için hesabınızı haftada en az bir kez kontrol etmeniz önerilir.
Google Ads ile erişebileceğiniz çok fazla veri vardır ama yapılacak analizlerin en önemli olanlarını aşağıda verilen sırada seçerek inceleyebilirsiniz:
1.Analiz düzeyi seçme
Ads’te hesabınızın; kampanyalar, reklam grupları, reklamlar, anahtar kelimeler düzeylerindeki performans istatistiklerini görebilirsiniz.
2.Tarih aralığı seçme
Hesabınızın hangi düzeyinde olursanız olun, seçeceğiniz belli bir tarih aralığındaki performansını görmeniz mümkündür.
3.Verileri karşılaştırma
Ads’teki istatistik tabloları, hesap performansınızla ilgili farklı türlerde verileri içerir. Bu verilerin ne anlama geldiğini bilmek; hem yayında olan reklamlarınızın performansını iyileştirebilmeniz için hem de daha sonra oluşturulacak yeni kampanyaların başarılı olması için size yardımcı olur.
Analizlerde kullanılan temel Google Ads kavramları:
Gösterim
Gösterimler reklamınızın kaç kişiye gösterildiğini bildiren sayıdır. Gösterim sayısı, kitlenizin boyutunu gösterdiği gibi, müşterilerinizin reklamlarınızı görüp görmediğini ölçmenin basit bir yoludur. Kampanyalarınızın, reklam gruplarınızın, reklamlarınızın ve anahtar kelimelerinizin gösterim sayılarını görüntüleyebilirsiniz.
Tıklama
Tıklamalar, reklamınızı gören kullanıcılardan kaç tanesinin reklamınıza tıklayarak sitenizi ziyaret ettiğini gösteren sayısıdır. Tıklama sayısı aynı zamanda, reklamınızın onu gören kullanıcılar için ne kadar cazip olduğunu anlamanıza yardımcı olur çünkü alaka düzeyi yüksek, hedefi iyi belirlenmiş reklamların tıklanma olasılığı yüksektir. Kampanyalarınızın, reklam gruplarınızın, reklamlarınızın ve anahtar kelimelerinizin aldığı tıklama sayılarını görüntüleyebilirsiniz.
Tıklama oranı
Tıklama oranı, reklamınızı gördükten sonra tıklayan kullanıcıların yüzdesidir. Bu, reklamınızın sağlığı açısından önemli bir göstergedir. Reklamlarınızın ne kadar ilgi çekici olduğunu ve bunun sonucunda kaç kişinin sitenizi ziyaret ettiğini gösterir. Arama Ağı’nda, %1 veya daha yüksek olan bir TO genellikle iyi olarak değerlendirilir. Kampanyalarınızın, reklam gruplarınızın, reklamlarınızın ve anahtar kelimelerinizin TO’sunu görüntüleyebilirsiniz.
Ortalama tıklama başı maliyet
Ortalama tıklama başına maliyet, kullanıcıların reklamınızı tıkladıklarında tıklama başına ortalama olarak ödediğiniz tutarı gösterir. Ortalama tıklama başına maliyet, genellikle başlangıçta belirlediğiniz tıklama başına maliyet teklifinizden düşüktür.
Kampanyalar, reklam grupları, reklamlar ve anahtar kelimelerin Ort. TMB’sini görüntüleyebilirsiniz.
Müşteriye dönüşen reklam tıklamaları
Reklamlarınızı yayına açtıktan sonra belirlediğiniz hedef kitleye gösterilmeye başlar ve ardından tıklamalar gelir. Reklamınızın aldığı tıklamalardan kaçının gerçek müşteriye dönüştüğünü bilgisi önemlidir. Dönüşüm izleme burada devreye girer.
Dönüşüm izleme
Dönüşüm izleme, müşteri reklamı tıkladıktan sonra sitede neler yaptığı konusunda bize bilgi verir. Ürünü satın aldı mı, bültene kayıt oldu mu veya iletişim formunu doldurdu mu bilgilerini veren ücretsiz bir Google Ads (Google AdWords) aracıdır. Ads, sadece tıklama başına ücret alır ve müşterinizin sitede yaptığı işlemler için, sayısı kaç olursa olsun sizi ücretlendirmez. Dönüşüm olarak adlandırılan bu işlemleri izlediğinizde, hangi reklamların, hangi anahtar kelimelerin ya da hangi kampanyaların size müşteri kazandırdığını açıkça görürsünüz.
Bir tıklamanın dönüşüm olarak sayılması için tıklamadan sonra ne kadar geçmesi gerektiğini, dönüşümlerinizi nasıl sayacağınızı ve bir dönüşümün sizin için değerini, dönüşüm izleme seçeneklerinizi kişiselleştirerek belirleyebilirsiniz.
Optimizasyon
Google Ads hesabınızdaki istatistik tabloları bilmek istediğiniz verileri size sağlayacak tüm seçenekleri sunar. Bilmek istediğiniz veya işinizle ilgili ihtiyaç duyduğunuz bilgiler doğrultusunda, Ads tablolarınızı istediğiniz kadar basit ya da ayrıntılı hale getirebilirsiniz. Çevrimiçi reklamcılık yatırımınızı mümkün olduğunca mantıklı bir şekilde yapmak için, reklamlarınızın ve anahtar kelimelerinizin performansını düzenli olarak kontrol etmenizi ve performansı artırmak için ayarlamalar yapmanızı öneririz.
TANIŞALIM
Dijital pazarlama bütçenizi aşmadan, Google Ads arama motoru reklamları ile sitenize nasıl daha nitelikli ziyaretçi çekebileceğinizi öngörelim.
Sektördeki 20 yıllı aşan deneyimimiz ile sonuç getiren ve etkili Google Ads arama motoru reklamlarınızı biz hazırlayalım.
Web Sitenizin Google Ads İçin Düzenlenmesi
Dijital pazarlama neden yapılır?
Bu sorunun yanıtı elbette amaca göre değişir. Ancak amaç her ne olursa olsun, dijital platformlar söz konusu olduğunda, yapılan tüm çalışmalar web sitesinde sonuçlandırılır. Bu konuyu örneklerle açıklamak isteriz.
– Bir e-ticaret siteniz olduğunu ve ürün satışı amaçlı reklam verdiğinizi düşünelim. Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) reklamlarınıza ekleyeceğiniz ‘Satın Al’ butonu, reklama tıklayanları sitenizdeki ürün sayfasına yönlendirecektir.
– Bir mağazalar zinciriniz var ve o bölgede yaşayan kişilerin, yeni açtığınız şubenizin adres bilgilerine kolayca ulaşmalarını istiyorsunuz. Reklamlarınızı tıklayanların, sitenizdeki yeni şubenize ait sayfaya inmeleri doğru olacaktır.
– Potansiyel müşterilerinize ait bilgilere ihtiyacınız var ve form doldurmalarını sağlamak istiyorsunuz, yönlendirmeyi elbette form sayfasına yapacaksınız…
Örnekleri çoğaltmak ve farklı amaçlara göre farklı senaryolar üretmek mümkün.
Kullanıcıları web sitenize çekmek için dijital pazarlamadan yararlandınız, ancak web siteniz kullanıcıları sizinle iş yapmaya teşvik edecek bir tasarıma sahip değil ve ulaşmak istedikleri bilgileri içermiyorsa, dijital pazarlama bütçenizin kesinlikle verimli kullanılamayacağını söyleyebiliriz.
Bir web sitesini, dijital pazarlamaya ‘uygun’ yapan elemanlar nelerdir?
– Net ve dikkat çekici başlıklar,
Sitenizi ziyaret eden müşterilerin, doğru yerde olduklarını hızlıca anlamalarını sağlamak için belirgin bir adrese sahip olmanız gerekmektedir. Adresin açık olması, yapılan istatistiklere göre; müşterilerin daha uzun süre sitede kaldığını ve işletme için değerli bir işlemi gerçekleştirmeden siteden ayrılmadığını gösteriyor. Sadece site adresinizi değil, her ürüne ait sayfaların adreslerini de bu yönde düşünerek kontrol etmenizi ve gerekiyorsa güncellemenizi öneririz.
– Diğer sayfalara kolayca yönlenmeyi sağlayan sekmeler,
Sitenizde ürün gruplarınızı ya da hizmetlerinizi kategorize ettiğiniz ve kullanıcının rahatça görebileceği bir alana yerleştirdiğiniz sekmeler, potansiyel müşteriniz hangi yolla ve ne için sitenize gelmiş olursa olsun, gerçekten ilgilenebileceği ürünü görmesine ve arzu ettiğiniz işlemi gerçekleştirmesine yardımcı olur.
– Harekete geçirici mesajlar,
Harekete geçirici mesajlar, müşterilerinizin sitenizde tam olarak ne yapmalarını istediğinizi ve bunu nasıl yapacaklarını belirten mesajlardır. Bir işlem sayfasına yönlendiren ‘Hemen Al’ ya da ‘ Şimdi Satın Alın’ düğmeleri veya telefon numaranızın yanında yer alan ve aramaya teşvik eden ‘Hemen Arayın’ düğmeleri, harekete geçirici mesajlara örnek olarak verilebilir.
Bu tip mesajlar, sizin sitenizi ziyarete gelen kullanıcıyı yönlendirmenizi sağlar. Siz net amaçlara sahipseniz, ziyaretçileriniz de bu amacınız doğrultusunda hareket edeceklerdir.
– Görseller,
Ürün ve hizmetleriniz ile ilgili tanıtıcı veya detaylarını açıklayıcı görseller kullanmanız site ziyaretçilerinin dikkatini çekecek, ürüne olan ilgi ve güvenlerini arttıracaktır.
– Ürün ve hizmetler ile ilgili bilgiler (faydaları ve açıklamaları),
Web siteniz, kullanıcılar ürününüzü satın aldığında veya hizmetinizi kullandığında elde edecekleri avantajlardan mutlaka bahsetmelidir. Avantajların kolay anlaşılır bir dille ve okunması kolay bir şekilde sitenizde yer aldığından emin olun. Gerekiyorsa maddeleyin.
Ürün ve hizmetlerle ilgili açıklamaların ve avantajlarla ilgili bilgilerin güncel olmasına dikkat edin.
– Videolar,
Günümüzde, kullanıcıların en çok dikkatini çeken içeriğin, görsel içerik olduğunu biliyoruz. Müşterilerinizin ilgisini çekmek ve sizinle iletişime geçmelerini sağlamak için sitenize, sizi veya ürünlerinizi anlatan videolar ekleyin. Ancak, medya içeriklerinin çok fazla sayıda yer alması, site hızınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Geç açılan bir site ise; ziyaretçilerin hemen sitenizi terk etmesine sebep olacaktır.
– Müşteri yorumları,
Ürün ve hizmetlerinizi satın almış ve kullanmış olan müşterilerinizin, sizin hakkınızda yaptığı yorumlar, potansiyel müşterileriniz için en merak edilen konudur. Ürünü kullananlar memnun mu değil mi, bilmek ister. Sitenizde, kullanıcılarınızın yorum yapmasına izin verin.
– İletişim bilgileri,
Site ziyaretçilerinizin size kolayca ulaşmasını sağlamak, potansiyel müşteriler açısından güven oluşturmak ve şeffaflığı artırmak için en doğru yoldur. Sitenizde yer alan işletmenizin adres ve telefon bilgileri, güncel, doğru ve detaylı olmalıdır. Bu sayfada özellikle Google haritalar sayfasından faydalanmalısınız.
– Arama kutucuğu,
Ziyaretçileriniz, Google Ads reklamı ile indiği sayfa haricinde, farklı ihtiyaçları için başka sayfaları da ziyaret etmek isteyebilir. Bu gibi ihtiyaçlara cevap verebilmeniz için sitenize ‘Arama’ kutucuğu eklemelisiniz. Arama kutucuğunun sitenizin tüm sayfalarında aynı yerde ve kolay bulunabilir olmasına dikkat edin.
Eğer işletmeniz, sosyal medya ya da ‘Google Benim İşletmem’ gibi, web siteniz dışındaki ortamlarda da hizmet veriyorsa; sitenizin her zaman ve her cihaza uygun bir site olmasına dikkat etmelisiniz. Siteler için mobil uyumluluk içinde bulunduğumuz dönem için bir zorunluluktur.
Google Ads Yönergeleri
Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) ile reklam verirken hem siteniz hem de reklamlarınız hakkında doğru bir strateji belirlemek ve doğru bir uygulama yapmak önemlidir. Aşağıda bu konuda başvurabileceğiniz Google temelli kaynakları bulabilirsiniz:
Reklam Yönergeleri
Reklam biçimi teknik yönergeleri
- Metin reklamlar hakkında
- Resim reklamlar ile ilgili gereksinimler
- Video reklamlar ile ilgili gereksinimler
- Mobil reklamlar hakkında
Site yönergeleri
İçerik yönergeleri
Hesap yönergeleri
Size bu yazımızda Google Ads (Eski adı ile Google AdWords) ile ilgili temel bilgileri ve en çok kullanılan terimleri açıkladık. İşletmeniz için Google Ads reklamları ile ilgileniyor ve reklam verme işlemlerinin profesyonellik istediğini düşünüyorsanız Google Partners ajansı olarak sizinle çalışmaya hazırız.
TANIŞALIM
Dijital reklam bütçenizi azaltıp, hedef dönüşüm oranlarınızı arttırmak isterseniz bize ulaşın. Tanışma toplantısında, dilerseniz, güncel kampanyalarınızın verimini birlikte değerlendirelim.